酒粕のカトルカール

Sake-kasu Pound cake

Sakekasu or Kasu is the “lees” that remain after the fermented rice mash has been pressed during the sake making process. Sakekasu is an excellent cooking ingredient for a variety of dishes including meat, fish, soup and desert. It contains distinct properties that work as a natural flavour enhancer, meat tenderizer, blending, binding and preserving agent.

I loved this sweet sakekasu flavored pound cake but unfortunately, it's not for Cory..


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イースターホリデーが始まりました♪久々4連休だと喜んでいたのに、日曜日は
仕事に狩り出されてしまったCoryさん。遠出のプランはなくなりました。涙

初日はCoryさんがやりたいこと三昧!ということで午前中はおウチでゆっくり。
私は久しぶりのベーキング。生地を型に流すのを手伝ってもらって完成♪

酒粕のカトルカール

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正確に言うと、レシピをちょっといじったので正当なカトルカールではありません。
以前にmioさんがリンクされていたこのレシピを基に作りました。

グランビルアイランドにある酒屋さんで買ってきた酒粕を使いました。
板状ではなく、お味噌のようなしっとりとした酒粕は扱いも簡単です。

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ほのかに香る酒粕の風味が何とも言えない旨さなのですが、残念ながら
Coryさんにはこれが伝わらなかったので残りは一人でいただきまーす♪


バター 70g
エクストラバージンオリーブ油 20g
ハチミツ 70g
酒かす 40g
全卵 100g
薄力粉 100g
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